Полтавський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді
Полтавської обласної ради

36014, м. Полтава, вул. Покровська, 38, тел.: (0532)56-24-85; 50-04-51

e-mail: poltavaocnttum@ukr.net

Четвер, 2024-04-25, 3:44 AM
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2019 » Травень » 14 » Кубок України з радіозв’язку на коротких хвилях
9:56 AM
Кубок України з радіозв’язку на коротких хвилях

Кубок України з радіозв’язку на коротких хвилях

  З 10 по 12 травня 2019 року в м. Остер Чернігівської області пройшов Кубок України з радіозв’язку на коротких хвилях (КХ), ультракоротких хвилях (УКХ), швидкісної радіотелеграфії (ШРТ) та комп’ютерної програми "Morse Runner" серед юнаків та юніорів. Вісім команд України, які прибули на змагання, вдячні за гостинний прийом, організацію та проведення Кубку: дитячо-юнацька спортивна школа «Віраж» м. Київ, Остерська станція юних техніків, Херсонський міжшкільний навчально-виробничий комбінат, Херсонський Центр позашкільної роботи, БДЮТ м. Покров Дніпропетровської області, Станція юних техніків м. Волноваха Донецької області, Шепетівський Центр науково-технічної творчості учнівської молоді та Диканський районний БДЮТ, який представив команду з двох вихованців: Стрижака Михайла та Краснянського Назара (учнів Великобудищанської ЗОШ І-ІІІ ст).  
Не кожна дитина забажає займатися швидкісною радіотелеграфією, радіозв’язком на КХ, УКХ та вивчати азбуку Морзе, на перший погляд, нікому не потрібною... Не кожен дорослий усвідомлює, що радіоспорт - це спорт без травм і шкоди для здоров’я, що радіоспорт - це інтелектуальна і розумова праця, яка тільки позитивно впливає на розвиток і виховання підростаючого покоління... На жаль, не кожен пересічний громадянин знає про аматорську службу радіозв’язку та можливість безкоштовного навчання дітей в радіогуртках позашкільних навчальних закладах України...    Диканський БДЮТ займається цією справою тільки другий рік, але результати досить вражаючі.
  Участь двох вихованців БДЮТ на змаганнях Кубку України залишив гарячий слід про Диканщину! Підготовка, тренування і велике бажання показати гарні результати виправдали сподівання і навіть їх перевершили!
Радіоаматорство, у своєму корінні, - це товаришування, доброзичливість і співдопомога. Щоб працювати в ефірі, спілкуватися, відстежувати проходження на частотах, щоб зв’язатися з далеким кореспондентом, потрібен час, вміння і цінна радіоапаратура. Запекла боротьба між спортсменами в радіоспорті просто відсутня! Щоб набирати радіозв’язки і їх підтвердити при перевірці необхідно якнайкраще і як найкоректніше поспілкуватися в ефірі коротких хвиль, обмінятися позивними і контрольними номерами та побажати один одному "73", що в перекладі з мови радиста означає: "Удачі. Найкращі побажання". Ніякої конкуренції, ніяких викликів один одному. Це спорт двох сторін, які тиснуть руки один одному при зустрічі, які шукають один одного на коротких та ультракоротких хвилях, які товаришують і беруть приклад з кращих радистів. Без заздрощів, а з великим бажанням досягти їхнього рівня! 
Діти працювали у таких видах змагань:
•    передача буквених радіограм (азбукою Морзе), 
•    передача цифрових радіограм (азбукою Морзе),
•    прийом буквених радіограм (азбукою Морзе),
•    прийом цифрових радіограм (азбукою Морзе),
•    радіозв’язок телефоном на коротких хвилях, 
•    радіозв’язок телефоном на коротких хвилях англійською мовою, 
•    радіозв’язок на коротких хвилях телеграфом (азбукою Морзе),
•    комп’ютерна програма "Morse Runner" 
Робота юних радистів телеграфом у центральному Парку Слави м. Остра викликала особливий інтерес та здивований захват місцевих жителів! Для мене, як керівника команди і тренера, ця година роботи вихованців була надзвичайно цінною, адже працювати в ефірі без слів – це фантастична праця! Лунали сигнали «морзяночки» і зупиняли людей, вчителі приводили учнів зі школи, щоб показати гарний приклад позашкільного навчання дітей на радіогуртку.  
 По результатах змагань команда Диканського БДЮТ отримала дві нагороди: ІІ місце з програми "Morse Runner" (з 8 команд); ІІІ місце – зі швидкісної радіотелеграфії та 12 призових нагород в особовому заліку: Стрижак Михайло має золото, срібло і чотири бронзи у категорії "Юнаки 16 років", Краснянський Назар має срібло і п’ять бронзових медалей у категорії "Юнаки 18 років". Дякуємо наставникам і друзям по радіоспорту з Херсона: Балі Олександру Володимировичу, Балі Дмитру Олександровичу, Фоменко Оксані Олексіївні за навчання радіоаматорству і особистий приклад роботи з молоддю. Дякуємо Борисенко Ігорю Володимировичу (керівнику радіогуртка в м. Остер) та директору Остерського СЮТ, педагогічному колективу Остерського БДЮТ за організацію і проведення Кубку України в м. Остер. Дякуємо суддівській колегії на чолі з Малиновським Юрієм Михайловичем Український державний центр позашкільної освіти, всім установам, які підтримали змагання, забезпечили кубками та медалями, забезпечили гарні умови проживання та якісне харчування спортсменів, організували культурне дозвілля у вільний від змагань час. Герб Диканщини та позивний колективної радіостанції БДЮТ (на командній формі) славив рідний край та надихав юнаків на перемогу у кожному змаганні!

Керівник команди Диканського БДЮТ              Марина Дєєва
 

Переглядів: 409 | Додав: poltavaman | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0