Полтавський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді
Полтавської обласної ради

36014, м. Полтава, вул. Покровська, 38, тел.: (0532)56-24-85; 50-04-51

e-mail: poltavaocnttum@ukr.net

П`ятниця, 2024-04-26, 2:58 AM
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2019 » Лютий » 22 » Методичний майстер-клас по виготовленню елементів Родинного дерева
2:52 PM
Методичний майстер-клас по виготовленню елементів Родинного дерева

Методичний майстер-клас по виготовленню елементів Родинного дерева

   Гончарство – одне з найбільш затаємничених занять людства і одночасно одне з найбільш давніх. Ніхто напевне, не скаже, коли люди вперше освоїли властивості глини, коли вперше щось із неї зліпили, коли і хто людину навчив цьому. Не існувало інтернету, літаків, кораблів, але на усіх континентах люди усіх часів та цивілізацій майже однаково обробляли глину, робили з неї посуд і не тільки.


  20.02.2019 р. керівники гуртків Полтавського центру науково-технічної творчості учнівської молоді Полтавської обласної ради відвідали майстер-клас по виготовленню пластових мініатюр з рослинно-анімалістичним змістом, який провела для своїх колег керівник гуртка «Керамік» Ардашева Ірина Михайлівна.


    У ході майстер-класу Ардашева І.М. розповіла про українське народне гончарство, що воно має свої національні особливості і, звісно, свої гончарні таємниці.

  Ірина Михайлівна повідомила, що особливе місце посідає трипільська культура, яка дуже багата на гончарні вироби ручної роботи без застосування гончарного круга. Гончарні вироби трипільців були витворами мистецтва. Кераміка тут орнаментована з проявом філософії спостереження навколишнього середовища, природних стихій. Трипільці не тільки розмальовували поверхні, але і робили рельєфний рисунок. При розписі вживали білий колір по сірому, чорний, червоний та коричневий.


    То ж і колегам Ірина Михайлівна запропонувала поринути у стародавній світ трипілля та створити елементи дерева Роду із червоної і білої глини. Педагоги мали можливість ознайомитися з властивостями глини та основами гончарної майстерності, технікою розпису й декорування виробів. 
    Усі натхненно працювали, а завдяки практичним порадам Ірини Михайлівни педагоги змогли реалізувати свої творчі задуми.


     Атмосфера майстер-класу була медитативна, феєрична та щира. Здавалося б, – грудка гончарної глини, вода, але декілька вправних рухів рук і… виникає диво. 

Переглядів: 400 | Додав: poltavaman | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0