Полтавський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді
Полтавської обласної ради

36014, м. Полтава, вул. Покровська, 38, тел.: (0532)56-24-85; 50-04-51

e-mail: poltavaocnttum@ukr.net

Субота, 2024-04-27, 4:15 AM
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2019 » Січень » 21 » День дітей-винахідників
4:50 PM
День дітей-винахідників

День дітей-винахідників

  17 січня – День дітей-винахідників. Датою цієї календарної події обрана дата народження Бенджаміна Франкліна, який народився в неділю, 17 січня 1706 року в Бостоні, штат Массачусетс. Нам він відомий більше, як один з батьків-засновників Сполучених Штатів Америки. У 12 років він придумав собі пристосування для більш швидкого плавання - так винайшов ласти. Йому належить один з патентів на крісло-гойдалку і економічну малогабаритну піч для будинку, що отримала назву піч Франкліна. У більш зрілому віці саме він для електрично заряджених станів, запропонував позначення «+» і «-», висунув ідею електричного двигуна і продемонстрував справжнє «електричне колесо», яке оберталося під дією електростатичних сил. 
  Сучасні діти, маючи такий потужний ресурс інформації як Інтернет, можуть створювати різні цікаві пристрої та пропонувати винаходи, що приносять користь суспільству.
  15 січня до Полтавського ОЦНТТУМ завітали кореспонденти місцевого телебачення "Місто - тв", щоб познайомитися із вихованцями науково-технічних гуртків та побачити їх власні наукові проекти. Про свої проекти ламповий підсилювач звукової частоти та лабораторний блок живлення із цифровим індикатором розповів вихованець гуртка "Юні оператори аматорської служби радіозв'язку" Дмитро Кізілов (учень 8-го класу Полтавської ЗОШ №11), над якими він працює близько двох місяців. Цікаві саморобки у вигляді світлодіодної вітальної листівки, фонарика із регулятором яскравості та інших саморобних електрифікованих іграшок продемонстрував вихованець гуртка Яковенко Богдан (учень 4-го класу Полтавської ЗОШ №10). Розробки вихованця гуртка Михайла Русіна (учень 3-го класу Полтавської ЗОШ № 38) зарядний пристрій для мобільного телефону і малогабаритна акустична система викликали цікавість у присутніх. Автор також поділився зі своїми новими технічними проектами на майбутнє. Вихованець гуртка Коваленко Іван (учень 8-го класу Полтавської гімназії №13) продемонстрував свій проект малогабаритного прийомо-передавача на радіоаматорські діапазони хвиль і розповів про його роботу. Вихованець гуртка Старостін Михайло (учень 8-го класу Полтавської гімназії №33) розповів про виготовлення власноруч проектів "Генератор Тесли" та приймач електромагнітної енергії наддовгих хвиль. Вихованець гуртка Савельєв Максим (учень 9-го класу Полтавської гімназії №6) продемонстрував модель керованої геліоелектроустановки розумного будинку. Вихованка гуртка "Юний фізик" Бардакова Мілана (учениця 11-го класу Полтавської ЗОШ №5) розповіла про власний проект науково-дослідницької роботи "Методологія пошуку та дослідження чорних дір. Феноменологія чорних дір". 
 У цей же день відбулися канікулярні міжгурткові змагання вихованців гуртків "Юні оператори аматорської служби радіозв'язку" (керівники Боюнець Валерій Вадимович та Денисюк Дмитро Валерійович). Діти збирали і паяли електронні пристрої за схемами, які вони обрали методом жеребкування. Це були КІТ-набори: 15 ватний мікросхемний стереопідсилювач звукової частоти, біжучий світлодіодний вогник на цифрових мікросхемах, семісторний регулятор потужності для паяльника. По завершенню складання схеми її перевіряли на дієздатність і всі учасники міні-змагань могли забрати виготовлений пристрій з собою в якості приза. Ті, хто виконав завдання раніше, мали можливість потренуватись у збиранні та паянні світлодіодного генератора – проблискового маячка.
 Посилання на відеорепортаж:

https://misto-tv.poltava.ua/news/34670/

Переглядів: 388 | Додав: poltavaman | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0